Skip to content

Látványos kísérletek a suliban 2017

2017.09.27-én fizika előadáson vettek részt a 7-8. osztályosok a tornateremben. A téma az energiatakarékosság volt. Az érdekes előadás segített megértenünk, mi az energia.

Megtudhattunk olyan dolgokat a mindennapi életből, amiket nem is gondoltunk volna. Például: nem a felkapcsolva hagyott lámpák használják a legtöbb energiát, hanem a villanybojlerek, mosógépek és a hűtőgépek.

A kísérleteket olyan egyszerű, hétköznapi eszközökkel mutatta be a tanár úr, amelyek a háztartásban is megtalálhatók. Nagyon látványosan szemléltette az egyes fizikai törvényeket.

Sok nem mindennapi kísérletet láttunk. Nekem a legjobban az tetszett, amikor az előadó megtöltött egy palackot folyékony nitrogénnel, és annak a tetejére gumiból készült dugót helyezett.  Megfordította a palackot, és az fölrepült.

Az utolsó kísérlet is nagyon érdekes volt, ilyet még nem láttam. Az történt, hogy a tanár úr forró vizet öntött a folyékony nitrogénre, ez egy látványos fehér felhőt eredményezett, ami a -196°C-os nitrogén és a forró víz találkozásának volt köszönhető.

Jó lenne több ilyen előadást látni, mert nagyon sok mindent tanultam ebben a másfél órában!

Írta: Zsoldi Zsombor

[srizonfbalbum id=4]

Back To Top